Împreună cu omul de afaceri Max Rose şi reprezentantul comercial Friedrich Wilhelm Esslinger, Karl Benz a întemeiat Benz & Co. Rheinische Gasmotoren-Fabrik (denumită după 1899 Benz & Cie.) ca societate comercială publică.
Numărul de angajaţi ai companiei a crescut rapid la 25 şi au fost eliberate autorizaţii pentru construirea de motoare pe benzină. Fiind în sfârşit în siguranţă din punct de vedere financiar, Benz putea acum să îşi concentreze întreaga energie asupra dezvoltării de motoare auto. Pentru aceasta, a început cu proiectarea unui autovehicul universal în care să integreze motorul său pe benzină în patru timpi. Pe de altă parte, rivalul său, Daimler, şi-a integrat primul motor într-o caleaşcă. În 1886, lui Karl Benz i-a fost acordat un brevet pentru autovehiculul său, acesta prezentând publicului primul „Benz Patent-Motorwagen” (autovehicul Benz patentat).
Între 1885 şi 1887 au fost produse trei versiuni ale autovehiculului cu trei roţi: modelul nr. 1 a fost prezentat de către Benz Muzeului German în 1906; se presupune că modelul nr. 2 a fost modificat şi reconstruit de mai multe ori, iar modelul nr. 3, care era prevăzut cu roţi cu spiţe din lemn, a fost condus de Bertha Benz în cadrul primei călătorii pe distanţă lungă în 1888.
Datorită cererii tot mai mari pentru motoarele staţionare, Benz & Co. Rheinische Gasmotoren-Fabrik a reuşit să se mute într-o unitate de producţie mai mare. După sosirea noilor parteneri, Friedrich von Fischer şi Julius Ganß, în 1890, Rheinische Gasmotoren-Fabrik a devenit al doilea producător de motoare din Germania. În 1893, Karl Benz a introdus în industria auto sistemul de direcţie cu fuzete. În 1896, acesta a dezvoltat de asemenea motorul „contra”, predecesorul motorului orizontal cu cilindri opuşi.
Comments